Solymár Imre Városi Könyvtár Solymár Imre Városi Könyvtár
2024. 02. 24. Szombat  -  Mátyás napja.
Ön a 63 666. látogatónk.
KezdőoldalRészlegek

Részlegek

Felnőtt részleg

Felnőtt részleg
Kölcsönözhető állomány két fő csoportja a szakirodalom és a szépirodalom. Külön kiemelt részre kerültek a szépirodalmi részből a kötelező irodalom, a krimik és a sci-fik. A sokak által keresett szépirodalmi alkotások sikerkönyvek néven egy hétre kölcsönözhetőek.

Helyben használható állományegységet alkotnak az olvasótermi könyvek, a helyismereti állomány, amely a várossal és környékével foglalkozó irodalmat gyűjti.

Felnőtt részleg
Lehetőség van közel száz folyóirat és napilap helyben használatára, esetleg kölcsönzésére egy hét erejéig.

DVD kölcsönzése 1 hétre lehetséges.

A felnőtt könyvtárban tekinthető meg Bokor Vilmos festményeinek állandó kiállítása. A tárlókban folyamatosan állítjuk ki az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó anyagot könyvtárunk állományából.

Szeptember, október folyamán könyvtárhasználati órák zajlanak elsős középiskolásoknak, remélve, hogy könyvtárhasználókká válnak.

Felnőtt részleg
Állandó programok:
Irodalmi est
Ez a rendezvénysorozat havonta egyszer kerül megrendezésre. Ezeken az estéken egy-egy író, költő vagy egy-két mű bemutatására kerül sor.

Téka Galéria

A Téka Galéria kiállításának megnyitójára havonta egyszer kerül sor. A könyvtár meghívására a Bonyhádon élő képző- és iparművészettel foglalkozó alkotók mutatkoznak be. A Téka Galéria kiállításai havonta cserélődnek.

Felnőtt részleg

Filmklub

Alkalmanként kerül megrendezésre általában 18 órától. Lehetőség van kérésre is, az állományból választott film vetítésére. Iskolásoknak irodalmi adaptációk vetítése is lehetséges.

Könyvvásár

Régi leselejtezett könyvek vásárlására is van lehetőség.


Vissza a lap tetejére

Gyermek részleg

Gyermek részleg
A könyvtár gyermek részlege 1968 óta működik, állománya körülbelül 15.000 db dukumentum.

A könyvek négy fő csoportban találhatók:

 • Olvasótermi könyvek
 • Versek
 • Szépirodalmi művek
 • Ismeretterjesztő irodalom

Hogy a legkisebb olvasók és kísérőik is könnyen tudjanak tájékozódni, a leporellók is külön, könnyen hozzáférhető helyen találhatók.

A gyerekkönyvtárban különféle folyóiratok megtalálhatók.

Már évek óta hagyományosan szeptemberben könyvtári foglalkozások indulnak Bonyhád és térsége általános iskolásainak. Az előző tanév gyakorlatának megfelelően az iskolák az alábbi foglalkozások közül választhatnak:

Gyermek részleg

 • Könyvtárhasználati foglalkozás-együttes 3-4-5. osztályosoknak. A foglalkozás 3 része:
  • 1. Ismerkedés a könyvtárral
  • 2. Könyvtárhasználati vetélkedő
  • 3. Könyvtárhasználat a gyakorlatban
 • Tematikus foglalkozások óvodásoknak, kisiskolásoknak
  • Évszakok
  • Ünnepek
  • Népszokások
 • Tananyag-kiegészítő foglalkozások

Ezeken kívül természetesen bármilyen kérdések - amely a könyvtárral kapcsolatba hozható és a tananyag érdekessé tételét szolgálja.
A tapasztalatok, a beiratkozott olvasók és aktív kölcsönzők száma azt mutatja, hogy a foglalkozások egyre népszerűbbek mind a pedagógusok, mind az óvodások, mind az iskolások körében.

A gyermekkönyvtárban lehetőség van továbbá:

 • Diafilm kölcsönzésre
 • Bábozásra
 • Társasjátékozásra
 • Színezésre
 • DVD kölcsönzésre
 • Internetezésre
 • Folyóiratolvasásra
 • Filmnézésre

Állandó programok:
Családi mesedélutánok:

Gyermek részleg
Havonta egy alkalommal kerül megrendezésre. Egy-egy mese meghallgatása után a gyerekek és szüleik a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokon vesznek részt.

Levelezőversenyek:
A könyvtár regionálisan a kistérségi iskolákat is bekapcsolva hat levelezőversenyt hirdet meg minden év szeptemberében 3-8. osztályig. A versenyben részt vevők októbertől-áprilisig havonként kapnak olyan feladatokat, amelyek jelentős részét könyvek segítségével tudják megoldani.
Gyermek részleg
A döntőre májusban kerül sor.Könyvtári foglalkozások:
A foglalkozásokon különböző ünnepekkel, azok bemutatásával, történetével (télapó, Balázsolás, Valentin-nap, húsvét, Szent Iván-nap) ismerkednek meg a gyerekek.


Vissza a lap tetejére

Médiatár

A médiatár a könyvtár nyitva tartási idejében látogatható. Zenei CD-k, hangoskönyvek, nyelvtanulást segítő anyagok várják a látogatókat. Lehetőség van a zeneművek, kölcsönzésére.

Óvodásoknak, kisiskolásoknak különböző foglalkozások tartására van lehetőség, az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan. Népszerűek az évszakokhoz kapcsolódó, mesefeldolgozó zenés foglalkozások.


Vissza a lap tetejére

Helytörténeti kutatószoba

Helytörténeti kutatószoba
A zeneiskola elköltözése után (1984) a kúria déli szárnyát egy évtizeden át az általános iskola, majd a szakmunkásképző intézet bérelte, és ott két tanteremben tanítottak. A könyvtár végül igénybe vehette az épületnek ezt a részét is, és új bútorzattal, tároló szekrényekkel és polcokkal rendezte be. A nyolcvan négyzetméteres teremben a helytörténeti szakkönyvek, a Völgységre vonatkozó dokumentumok kerültek elhelyezésre. Egyúttal ez a honismereti kutatómunka színhelye is. Tágassága alkalmas 40-50 főt befogadó rendezvények megtartására is. A kutatószoba ünnepélyes átadása 2001. szeptember 21-én volt. Ugyanekkor történt a könyvtár névadói ünnepe is, melynek keretében a városi könyvtár új neve: Solymár Imre Városi Könyvtár. A kutatószoba újabban esztétikai élményt is nyújt, ugyanis itt kap helyet egy új mozgalom a Téka Galéria. A városi könyvtár meghívására bemutatkozhatnak a Bonyhádon élő képző- és iparművészettel foglalkozó alkotók. A kiállítások havonta cserélődnek. Az elmúlt másfél év során bábos, bőrműves, fafaragó, fazekas, fegyverkovács, gobelin-himző, grafikus, festő, fotós, kerámikus, könyvkötő, szövő alkotásaiban gyönyörködhettek a látogatók. Lehetőség van a terem bérlésére is.

Vissza a lap tetejére